Barion Pixel Skip to content
sonka

A húsvéti sonka nirvánája

Húsvét másnap 11 óra

Már kedden felmerült a kérdés, ami rekord rövid idő a családunkban – ugyanis mindenki szereti és lassan unja meg az egészségtelen dolgokat – hogy mi legyen a húsvéti sonkával. Meguntuk. Sonkát főzni mindenképpen kellett, viszont a műveletet nem igazán lehet dekában mért adaggal abszolválni.

Így szombaton egy egészséges és férfias másfél kilót tettem a fazékba. Aztán a teremtőnek se fogyott a kívánt mennyiségben. Nagy rutinom van a főzésben, de van, ami nem megy. Előre rettegtem a drága sonka további sorsán.

Tavaly sütőben sült sonkás tésztában végezte a maradék, de az senkinek nem nyerte el a tetszését.

A fiam nem tudta, mi az, mert sosem volt menzás, ismeretek hiányában sós pudingnak minősítette. Nem tudtam volna elviselni ezen a téren újabb kritikát, így törni kezdtem a fejem.

Először azt találtam ki, hogy idén sonkás lángost készítek, de sportoló gyerekem nem igazán eszik olajban sült dolgokat, vigyáz a vonalaira. A csirke-rizs-brokkoli háromszögben az elmozdulás egy bizonyos hatósugárban megengedett csupán, és lássuk be, a disznó elég távol helyezkedik el a rádiuszon. De hátha!

Ha sokat edz az a gyerek, megeszi a rántott húst. Ebben bíztam. A sportolók csinálnak mindenfélét: fogyasztanak, tömegelnek, szálkásítanak – csak rá lehet majd fogni a rántott sonkát is valamire.

déli 12 óra

Mindent tömegelve, akarom mondani, mérlegelve, beugrott az ötlet: rántott sonka lesz!

Magyar ember mindent kiránt, és talán a szezon hajrájában ez még belefér a sport mellett is.

A rántott sonka is olajban sül ugyan, de legalább nincs hozzá lángos. Eldöntöttem: ha törik, ha szakad, sonkát rántok! Anyósom például szokott csinálni rántott csabai kolbászt, karikázva, állítólag az is jó, ha jó kolbászból készül. Palacsintatésztában. Sose mertem megkóstolni. Viszont a rántott sonka!

délután 1 óra

Előjövök a férjemnek az ötletemmel. Elborzad, de aztán legyint rá, úgyis utazik Amerikába, várja a taxi, neki mindegy.

Majd elmesélitek, milyen volt, mondja. Arra gondolok, ha én mennék Amerikába, kipróbálnám ott a rántott vajat is, de mivel nem én megyek, tovább gondolkodom a rántott sonkán. Az lehet a legrosszabb eset, hogy ehetetlen lesz. Túl sós, vagy túl száraz vagy túl olajos. Akkor még mindig ott a lehetőség, hogy a macska esetleg megeszi. Elég belőhetetlen ízlése van. Ha nem, akkor lefagyasztom tesóm kutyájának. Vagy mégsem: ő öreg és nem ehet füstöltet.

Marad a megállapodás önmagammal: ha esetleg a fiam se veti rá magát, akkor bármi is lesz, megeszem én. Ha kell, akkor egy fél kiló kenyérrel. És az utána következő nap nem eszem semmit. Intermittent fasting, fejlesztem az akaraterőmet.

délután 4 óra

El kell mondanom, hogy voltak azért tisztességes B-tervek a sonkás tésztán túl is, mielőtt a rántott sonka az eszembe jutott. Tudok én főzni, nem arról van szó, hogy ez gondot jelentene!

Csináltam már többször sonkamaradékból darált hússal, áfonyával, körtével hét nyelven, köztük franciául is beszélő francia pástétomot.

Sőt, csináltam maradék sonkával szeretett borász száraz tokaji borából olajbogyós süteménykenyeret is. Nagyon profi vagyok, rongyosra kopott már nálunk a Larousse főzőenciklopédia is az utóbbi évtizedekben. De! Érzem, hogy rántani akarok. Sőt, kirántani!

este 6

Meg kellene nézni, mások hogyan csinálják! Mivel nyilvánvalóan létezik a mi-legyen-a-húsvéti-sonka-maradékával népsport, így kézenfekvőnek tűnik disznóláb ügyben is az internethez fordulni.

Kiderült, hogy a férfiak spilázzák jobban. A legjobb Kálmán, akit egy közösségi főzős oldalon találok. Ő tejszínt is rak a tojásba, és rosszarcú trappista sajtot reszel a zsemlemorzsába. Spékeli a panírt. Majd nagyon forró olajban süt. Na, azt gondoltam, ezt a stílt majd akkor próbálom ki, ha a sima rántott sonka elfogadható élményt nyújt.

Egyelőre maradok a liszt, tojás, zsemlemorzsa háromszentségnél. Kálmán mondja, hogy só nem kell a bundába – a sonka eleve sós. E-le-ve. Ezt bölcsen megfogadom.

este 11

Levágok három szeletet a hideg sonkából. Szépen egyben marad, gyorsan be is panírozom. Képzeld, rántott sonkát csinálok, megkóstolod? Így kapacitálom fiamat, aki meglepetésemre két tik-tok videó között felnéz, és azt mondja, lehet.

Elkezdem melegíteni az olajat, egészen izgatott vagyok.

Kálmán már felhívta a figyelmemet, hogy sisteregnie kell az olajnak. Forrósítom bőszen a zsiradékot, majd beleteszem a bundás szeleteket. Elég egy-egy perc a forró olajban az oldalaknak.

Kálmán is említi: épp csak a panírt süssük meg, és én így is teszek.

Rácsra szedem a művemet, alig várom, hogy hűljön kicsit. Ha nem is feltámadás, de átlényegülés szemtanúi vajon leszünk-e mi?

Amíg várok, újabb gondolatok születnek a fejemben. Ebből is látszik, hogy a rántott sonkának már a szaga is veszélyes. Eszembe jut, hogy elfelejtettem: maradt egy csomó kalács és sonkalében főtt tojás is. Ezeket szintén vétek lenne ebek harmincadjára jutni hagyni. Mondtam már, hogy tesóm kutyája amúgy sem ehet füstöltet?

Az ötlet: a kalácsból készítek rakott kalácsot baracklekvárral, sok tejjel, tejszínnel, belga csokival. A tojásból pedig tojáspörköltet. Maradékmentés, ünnepmentés, múltmentés. Megvan a holnapi programom!

este 11.10

Ehetőre hűlt a rántott sonka, megkóstolod? – kiáltom be tavaszi szünidős gyerekemnek, aki két Tik-tok videó között annyit mond: aha. Egy kis darabot.

Bemegyek a szobájába, viszem a rántott sonkát, csak egy kis darabot vágj, mondja. Nem kell vágni, törik, mondom, egyél, én is megkóstolom. Jaj, de jól roppan! És: szerintem nagyon finom!

A bunda ropog, a sonka nem olajos, puha és erős ízű – hála Kálmánnak, nem sóztuk – várakozón nézek a gyermekre, aki a kortárscsoport nyomására szívta magába az udontészta, a hamburger, a tavaszi tekercs szentségeit. Már nem bírom tovább visszatartani a lélegzetvételt, amikor jön az ítélet a sonkára: nem rossz, nem rossz.

este 11.15

A sonka számára így és itt ért véget az ünnepkör. A férjemnek képet küldünk Amerikába és elújságoljuk: a macska is kért egy falatot. Sajnáljuk, hogy az illat nem megy át emailen.

A macska is azt üzeni: egynek jó.

Fotó: Tóth-Zsiga Borbála

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is. 

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely