Barion Pixel Skip to content

„Az Alkimistában műhelymunka folyik, nagy szakmai elszántsággal” – Katkó Krisztina, a szegedi mini étterem alapítója

Szeged szívében áll egy kis étterem, amely az indulása óta teltházas és legutóbb Michelin- tányért kapott. Megálmodója Katkó Krisztina az újságírást cserélte séf kabátra. Náluk a vacsorák három órán át tartanak és Krisztina minden ételnek elmeséli a történetét. A séffel Tóth Andrea beszélgetett.

Katkó Krisztina  Debrecenben szüleletett és konyhájában sok minden táplálkozik a gyerekkorából. Agrármérnök édesapjától az anyag szeretetét örökölte, porcelánokkal foglalkozó anyukájától és színházkedvelő nagymamájától pedig a művészet szeretetét és ott vannak még az alföldi konyha ízei is.

A család mindig bátorította, azt tanulta otthon, hogy bármit el lehet érni, így ez segítette a váltásban is.

Az budapesti egyetemi évei előtt először az újságírásban helyezkedett el. Megfordult a Magyar Távirati Irodánál és több neves lapnál, többnyire üzleti cikkeket írt. A kilencvenes évek közepén aztán egy szerelem miatt Szegedre költözött. Másfél évig a szegedi körzeti rádiónál volt gyártásvezető, aztán sok éven át a megyei napilap gazdasági rovatánál dolgozott.

Közben érlelődött benne, hogy valami másba kellene fogni, mert már nem tudta olyan szeretettel csinálni a munkáját, mint korábban. Otthon mindig is főzött, magától értetődő volt, hogy konyha közelben van, és férje testvérének volt egy kávézója. Így odament dolgozni.

Kriszta azt mondja, nem tudatos választás volt ez, de érezte, hogy szeretne ebben „ az univerzumban”  mindent jól csinálni.

– Így elmentem tanfolyamokra, ahol azt láttam: távol állok a valóságtól és attól, amit gyerekkoromban tapasztaltam – meséli.

Közben a kávézó mellett nyitottak egy bisztrót is, és Kriszta kiment három hónapra Franciaországba a testvéréhez, immár azzal a kifejezett szándékkal, hogy elmélyüljön a gasztronómia rejtelmeiben.

Katkó Krisztina, Alkimista

Franciaországban rengeteg tapasztalatot szerzett, de ez nem volt neki elég. Amikor hazajött, elkezdett Pestre járni, neves séfek mellett „inaskodott”, akik nagy hatással voltak rá. El jött az a pont, amikor döntenie kellett: Pestre megy nívós éttermekbe dolgozni, vagy marad.

Utóbbit választotta, hiszen minden Szegedhez kötötte. Ekkor talált rá a város szívében egy pici üzlethelyiségre, ahol megnyitotta éttermét, az Alkimistát.

Katkó Krisztina, Alkimista
Katkó Krisztina séf, az Alkimista alapítója

Az Alkimista francia mintán alapul, hiszen Franciaországban nagy kultusza van az ilyen mini éttermeknek – mondja Kriszta. A hely szellem és anyag egyszerre – ettől műhely. Hálásan gondolok mindenkire, aki az elmúlt esztendőkben figyelmet szentelt a munkánknak, minkét fenti összetevőt gazdagítva.  – hangsúlyozza.

Az Alkimistában műhelymunka zajlik, nagy szakmai elszántsággal. Most ötévesek és a nyitás harmadik hete óta teltházasak. 

Kriszta szerinte a siker egyik titka az, hogy folyamatos az interakció a vendéggel. A három órás vacsorák ugyanis degusztációs történetek, azaz közben Kriszta elmeséli az ételek hátterét is.

Találtam valami kincset és szeretném újrafogalmazni a magyar gasztronómiát– mondja Kriszta, aki a főzésben nem a karriert látja, hanem a kultúrát.

A három gyermekes asszonynak fontos a fejlődés és persze a sikerek is, legutóbb Michelin – tányért kaptak, amely komoly ajánlást jelent. A nagy elismerés Krisztát is megihlette. Facebook posztban írt az ideáig vezető útról, a körülményekről, a háláról.

” A valószerűtlenül apró Alkimista bekerült a nemzetközi szinten legelismertebb étteremkalauz, a Michelin Guide válogatásába – ezt már tudható a hírekből. Soha ilyen hétvégénk nem volt még, sem nekünk, sem hazai és a vidéki gasztronómiának. Most először szerepel a világtérképen a teljes magyarországi térség, összesen 62 étteremmel: kinyílt az ajtó…

Két pandémiás év után, hisztérikusan követelőző gazdasági helyzetben, a szektort letaroló emberhiány közepette a konstans, magas minőségű szakmai teljesítmény több mint nagy eredmény. Kezet rázok mindenkivel, aki ezt végigküzdötte, akár benne van a guide-ban, akár nem.

KÖSZÖNÖM a vendégeinknek, hogy vannak, jönnek velünk, kitartanak mellettünk és profin működtetik a vendégoldalt, olyan idehozott bizalmi betéttel és nyitottsággal, ami felbecsülhetetlen. Nélkülük nem tarthatnánk itt…”

– írta Kriszta a nagy elismerés után nem sokkal. 

Alkimista étterem

Krisztáék fenntartható éttermet visznek, ahol nincs pazarlás. Magyar alföldi termelőkkel dolgoznak és ezt a kört szeretnék kiterjeszteni olyan mesterekre, akik át tudták hozni a mába a múltbeli tudást.

Katkó Kriszta magát radikális idealistának tartja, ami számára azt jelenti: hisz abban, hogy a változás egy áramlás, amely előre visz. 

– Az Alkimistát nem a győzelem, hanem a megosztás iránti vágy hozta létre, s négy éve töretlenül az a hit működteti, hogy bármikor bármelyikünk megérdemli a kicsi, jó estéket, a jó gondolatokat és a remek társaságot- akár a konyhában dolgozik, akár a terített asztalnál ül. Ehhez tartjuk magunkat, ez ad munkaörömöt, tartást és perspektívát a jövőre nézve – hangsúlyozta Katkó Krisztina séf.

Fotók: Körmendi Imre és Katkó Krisztina 

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely