Barion Pixel Skip to content

Kétéves a Női váltó!

Hogyan lehet nulla kezdőtőkéből elindítani egy új online magazint? Nagy akaraterővel és sok-sok éjszakai munkával. Közel egy évig terveztem a Női váltót. Pontosan tudtam, hogy nekem mi hiányzik a magyar médiapiacról, és a vízióm is megvolt már, hogy hova szeretnék elérni körülbelül öt év múlva. Jelentem, kétévesek vagyunk, azóta már megfordult velünk a világ, úgyhogy megállnék egy pillanatra, hogy vissza- majd előre nézzünk!

Két barátommal, Ritával és Norbival róttam Hollandiában a rotterdami kikötő utcáit, amikor először meséltem nekik az akkor bő fél éve a fejemben formálódó ötletről. Ők egyből feltettek nekem tíz kérdést, amire nem nagyon voltak meg a válaszaim. Kicsit gyúrták még velem a nőknek szóló magazin ötletét, majd témát váltottunk. Innentől nem volt nyugalmam. Azt hiszem, ez volt a nulladik pont.

Egy egyszerű magazinsablon! Kezdjünk azzal, hiszen egy félkész terméket megvenni és picit átalakítani a legegyszerűbb. Nem számoltam, hány éjszakán át néztem magazinsablonokat a neten, mire rátaláltam arra, amit még ma is használunk. De ki fogja ezt megcsinálni? Azonnal barátnőmet, Szilvit tárcsáztam, aki persze most is tudta, hogy kivel kössön össze. Egy, „mellesleg” weboldalak építésével is foglalkozó ismerősöm (természetesen nő, kétgyerekes családanya) munka után rakta össze a Női váltót hónapok alatt, lépésről lépésre. Amikor már majdnem készen volt, valahogy mégsem volt az igazi: a legtöbb bajom azzal volt, hogy milyen legyen a színvilágunk. Nem értettem hozzá, na.

Kétségbeesetten üzentem Natter Annának, akivel még az RTL Híradóban dolgoztunk együtt (történetét itt találod). Anna csak ennyit válaszolt: na várj, Olgikám! Majd tíz perc múlva már küldte is a rovat oldalainak színeit. És egyszerre csak működni kezdett! Hozzájött a logónk, amelyet a fiam „bölcsis” barátnőjének anyukája, Kiss Katalin grafikus tervezett. Így állt össze a Női váltó 1.0 a női erők összefogásának köszönhetően. Már „csak” tele kellett írni a magazint karrierváltó történetekkel, csapatot szervezni, belátni, hogy bloggerekkel nem fog menni, és újratervezni. 

Ma már hat megbízható, összetartó kolléganő és a csapat egyelőre egyetlen férfi tagja, a webesünk tartozik szorosan a Női váltóhoz. Az írói gárda azonban sokkal szélesebb és színesebb, ahogyan mi magunk is.

Van írónőnk, férje munkája miatt külföldre költözött riporter kolléganőnk, a bántalmazott nőkkel foglalkozó terapeutánk, vidékre költözött többszörös karrierváltónk, maratont futó férfi újságírónk, a helyfüggetlenséget pedig mi sem bizonyítja ékesebben, mint az, hogy Trogmayer Éva felelős szerkesztőnk Szegedről tartja kézben a csapatot, és kolléganőink az ország különböző pontjain élnek. Örülünk, hogy ez ma már természetes.

Ahogy változtunk, változott a Női váltó tartalma is. A már jól megszokott karrierváltó, női vállalkozásokat segítő tartalmak, interjúk mellett megjelentek a lifestyle témák is. Beszélünk a testi-, lelki egészségről, párkapcsolatról, házasságról, gyermekvállalásról, válásról és a bennünk, nőkben zajló változásokról. Mindezt kendőzetlenül, mert fontosnak tartjuk, hogy olyan hang legyünk a magyar médiában, amely bármiről képes tabuk nélkül beszélni. Ahogy tette azt Pataki Zita: Az utolsó lombik, majd a Meddőnek nyilvánítva című vlogsorozatok elindításával.

Az egész persze nem tartana itt nélkületek, akik nap mint nap kattintotok, hogy elolvassátok a történeteinket bátor vagy éppen a gyengeségüket nyíltan vállaló nőkről. Anyákról, karrierváltókról, gyermekre vágyóktól. Jöttök, reagáltok, témát ajánlotok, szóval együtt lélegeztek velünk.

Visszanézve, csodálatos két év volt. Megszerveztük az első Női Karrierváltó Fesztivált (és akkor most megsúgjuk, hogy a következő 2021 májusában lesz!), elindítottuk a Változásról tabuk nélkül című online beszélgetéssorozatunkat és még idén újabb tartalmakkal készülünk.

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy nem könnyű. Független médiumként életben maradni támogatók híján – mindennapi kihívás. Hamarosan elindítjuk támogatói kampányunkat, hogy még több jó történetet és még több közösségépítő eseményt hozzunk el nektek idén és 2021-ben.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely