Online is ünnep az ünnep – Az ’56-os hősökre emlékezik a London blog

A csillagállás, ami 1956. október 23-án az égen látható volt – ez szerepel New Yorkban a magyarok ’56-os emlékművén. Londonban egy emléktábla és egy graffiti hirdeti a nemzet újjászületését. Idén leginkább online ünnepelnek a külföldi magyarok, köztük Kumin Viktória is, aki sétált egy nagyot a városban és megnézte, hová zarándokolhatnak el a magyarok. Megérkezett a London blog következő része. 

1956. október 23-át, velünk együtt, sok helyen ünneplik az egész világon.

Itt Londonban mindössze egyetlen emléktáblát találtam, amely azonban megmelengette a szívemet, ugyanis a Polish Hearth Club oldalán vettem észre (a Lengyel Családi Tűzhely Klubja😊), a Természetrajzi- és a Victoria és Albert Múzeum között. A Brit-Magyar Baráti Társaság és a Londonban élő lengyelek állították, mindjárt a forradalmat követő évben, 1957-ben.

 

És hogy egy kicsit elkalandozzak, az Egyesült Államokban, New York-ban az utóbbi években a helyi magyarok adakozásából épült izgalmas emlékmű. Makacsul, több, mint 10 évig járták a hivatalokat, míg végre sikerült, amit szerettek volna, egy emlékművet ’56 hőseinek. Az alkotás tulajdonképpen egy pad és egy asztal, amelyen az a csillagállás látható most már kőbe vésve, örökre, amely 1956. október 23-án az égen látható volt.

A járvány miatt, sajnos, elmaradnak idén a nagy ünnepségek, összejövetelek, és maradnak az online megemlékezések.

Hacsak valaki el nem megy egy belvárosi játszótérre, ahol Fat Heat, egy magyar vizuális művész, Újjászületés címen készített graffitit. Hiszen, ahogy a képen látható természet, úgy egy nemzet is újjá tud születni nagy pillanatokban.

A Magyar Nagykövetségre kikerült egy lyukas zászló, és hozzá egy magyarázat angolul az arra sétálóknak.

Amikor a képeket készítettem, a Követségnél és a Lengyel Klubnál, mindkét helyszínen felbukkantak emlékezők. Vagy egy család sétált arra, vagy éppen egy házaspár húzódott félre autóval, hogy szemügyre vegye a koszorúkat.

Idén így telik az ünnep, szerényen és online.

Hallgassatok zenét velünk: 

Nyitókép: Fat Heat Reborn, azaz Újjászületés című graffitije az ’56-os hősöknek címezve. 

 

Vélemény, hozzászólás?